Najave

15.11.2020. 19:43:20

cilj istraživanja: saznati o zdravlju, dobrobiti te zaštitnim i rizičnim faktorima za mentalno zdravlje LGBTQ učenika/ica

Hej, teen si i LGBTQ? Sudjeluj u europskom istraživanju!

LGBTIQ tinejdžerice

LGBTIQ tinejdžerice (Foto: Unsplash/Sharon McCutcheon)

U okviru međunarodnog projekta The FREE (Fostering the Right to Education in Europe), čiji je cilj saznati o zdravlju, dobrobiti te zaštitnim i rizičnim faktorima za mentalno zdravlje LGBTQ učenika i učenica (lezbijki, gejeva, biseksualnih osoba, transrodnih osoba, queer ili questioning osoba), provodi se online istraživanje stavova i ponašanja LGBTQ srednjoškolaca i srednjoškolki.

U projektu sudjeluje više od 10 europskih zemalja (Austrija, Belgija, Nizozemska, Španjolska, Italija, Portugal, Irska, Grčka, Albanija, Rumunjska, Slovenija i Hrvatska). Glavna istraživačica za Hrvatsku je doc.dr.sc. Aleksandra Huić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

U istraživanju sudjeluju LGBTQ srednjoškolci i srednjoškolke iz svih navedenih zemalja, a cilj je saznati kako se osjećaju u školi i izvan nje, koja su njihova LGBTQ isksutva te usporediti te podatke s rezultatima učenika/ca drugih zemalja koje sudjeluju u projektu. Navedeni podatci izuzetno su važni jer mogu biti polazna točka za izradu intervencijskih programa u školama za unaprijeđenje mentalnog zdravlja LGBTQ srednjoškolaca i srednjoškolki.

Prikupljanje podataka započelo je prošli tjedan i trajat će čitavu godinu. Istraživanje je odobreno od strane Etičkog povjerenstca Odsjeka za psihologiju Filozofskof fakulteta u Zagrebu.

Poziv na istraživanje nalazi se ovdje: 

Ideš u srednju školu i želiš pomoći stručnjacima da saznaju o zdravlju, dobrobiti, te zaštitnim i rizičnim faktorima za mentalno zdravlje LGBTQ učenika (lezbijki, gejeva, biseksualnih osoba, transrodnih osoba, queer ili questioning osoba)? 

Sudjeluj i ti u ovom međunarodnom istraživanju zajedno sa srednjoškolcima i srednjoškolkama iz više od 10 europskih zemalja (Austrije, Belgije, Nizozemske, Španjolske, Italije, Portugala, Irske, Grčke, Albanije, Rumunjske, Slovenije i Hrvatske). Sudjelovanje će ti oduzeti 20-30 minuta, a time ćeš pomoći u prikupljanju važnih spoznaja o školskim iskustvima LGBTQ učenika i učenica, o čemu u Hrvatskoj još nemamo podataka. 

Klikom na donji link pristupi upitniku te pročitaj detaljnije o istraživanju. Ako imaš poznanike/prijatelje koji/e su pripadnici/e LGBTQ populacije i idu u srednju školu molimo te da s njima podijeliš ovaj poziv kako bismo došli do što većeg broja sudionika i sudionica, a time do što vrijednijih zaključaka.  

Upitnik pronađite OVDJE. 

Tagovi: aleksandra huić, analiza, anketa, diskriminacija, fostering the right to education in europe, govor mržnje, ispitivanje stavova, istraživanje, lgbt, lgbt prava, lgbtiq, lgbtq, online upitnik, srednja škola, srednjoškolci, srednjoškolke, the free, učenici

Vezani članci:

Facebook komentari

Iz drugih medija

AEM